8 نوشیدنی سرطان زا بیشتر بدانیم
همه ما از اهمیت غذای سالم در پیشگیری از سرطان اطلاع داریم، اما آنچه کمتر در مورد آن صحبت میشود، نقش نوشیدنیها است.
سرطان یکی از بیماریهایی است که هنوز هم افراد زیادی را درگیر میکند و راه درمان قطعی برایش وجود ندارد و در بسیاری از موارد عوارض جانبی بسیاری را باقی میگذارد.
همه ما از اهمیت غذای سالم در پیشگیری از سرطان اطلاع داریم، اما آنچه کمتر در مورد آن صحبت میشود، نقش نوشیدنیها است. برخی نوشیدنیها خطر سرطان را افزایش میدهد و بهتر است از خوردن آنها دوری کنیم
با توجه به تحقیقات مجله پزشکی دکتر سلامی نوشیدنی هایی که ما باید از آن ها اجتناب کنیم عبارتند از : ۱. آب شیر ۲. آب بطری ۳. نوشیدنیهای انرژیزا ۴. نوشیدنیهای گازدار معمولی ۵. نوشیدنیهای گازدار رژیمی ۶. نوشیدنیهای بسیار داغ ۷. نوشیدنیهای قهوه فانتزی ۸. آب میوه و نوشیدنیهای میوهای
حال به دلایل پرهیز از نخوردن هریک اشاره می کنیم .
آب شیر : آب شهر یا آب شیر یک آب آشامیدنی است که از طریق شیر به درون خانهها یا محل کار تأمین میشود. شیری که معمولاً در خانه یا ادارات به کار میرود.
بسیاری از زیرساختهای لولهکشی در تمام کشورها به موقع تعمیر نمیشوند و ممکن است مواد شیمیایی سمی برای پاکسازی آلایندههای مضر وجود داشته باشد. کلر یکی از این مواد شیمیایی است که در آب شیر یافت میشود. کلر ماده سرطانزایی است که در هر نمونه آب شیر در ۴۳ ایالت امریکا هم یافت میشود.
بطریهای پلاستیکی که آب در آن نگهداری میشود، تاریخ انقضا دارد به این ترتیب که مواد سمی موجود در پلاستیک هنگامی که در معرض گرمای زیاد قرار میگیرند، به داخل مایعات نفوذ میکنند. برای پیشگیری از بیماری مواردی را رعایت کنیم که در اینفوگرافی زیر به آنها اشاره شده است.
مضرترین عنصر آب بطری، خود بطری است. نه تنها پلاستیکی که از هر بطری دور میاندازیم یک فاجعه زیست محیطی است، بلکه مواد شیمیایی خطرناک را به شما منتقل میکند.
یک نمونه قابل توجه BPAیا بیسفنولA است. این ماده شیمیایی در بسیاری از بطریهای پلاستیکی آب استفاده میشود و خطر ابتلا به سرطان پروستات و پستان و همچنین اختلالات متابولیکی را افزایش میدهد.
نوشیدنیهای انرژیزا :
نوشابه های انرژی زا نوشیدنی هایی حاوی مواد گوناگونی مانند کربوهیدرات ها (قندها)، ویتامین ها ، مواد معدنی و مواد محرکی مانند کافئین ، تورین (یک اسید آمینه ، پیش ساز پروتئین ) و گلوکورونولاکتون (یک ماده طبیعی که در بدن از تجزیه قند ساده گلوکز ایجاد می شود) هستند.یک قوطی نوشابهٔ انرژی زا معمولاً 80 میلی گرم کافئین دارد که این برای مصرف کنندگان عادی بشدت خطرناک است. خطر سکته قلبی دارد.
«مفهوم استفاده از نوشیدنی های انرژی زا در ظاهر بی ضرر به نظر می رسد. دریافت مقدار زیادی انرژی با نوشیدن مایعی که در قوطی هایی شبیه به دیگر نوشیدنی های گازدار ذخیره شده است اما نوشیدنی های انرژی زا بر خلاف ظاهر رنگارنگ و جذاب خود می توانند از باطنی مضر برخوردار باشند.
در ادامه نگاهی به مواد تشکیل دهنده بالقوه مضر و برخی از مشکلات سلامت مرتبط با مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های انرژی زا خواهیم داشت.
نوشیدنیهای انرژیزا شما را در چند ساعت قوی و شکستناپذیر میکند اما آنها آسیبهای مستمری در بدن شما ایجاد میکنند. در درجه اول قند، کافئین و رنگهای مصنوعی آنها، میتواند فشار خون و قند خون شما را افزایش دهد.
بسیاری از مردم به علت خوردن آنها، از مشکلات قلبی و تشنج جان خود را از دست دادهاند. هر چیزی که سیستم بدن شما را تضعیف کند، میتواند در را برای سرطان باز کند. شکر غذای مورد علاقه سرطان است و نوشیدنیهای انرژیزا مقدار زیادی از آن را برای تغذیه سلولهای سرطانی فراهم میکند.
نوشیدنیهای گازدار معمولی :
سودا هیچ ارزش سلامتی ندارد. مانند نوشیدنیهای انرژیزا، حاوی مقادیر بالای شکر، کافئین و مواد مصنوعی است. رنگ قهوهای کولا هم یکی از مواد سرطانزا است.
1 . تاثیر نوشابههای انرژیزا بر بدن ما
2. با ۹ روش ساده فشار بالای خون را کاهش دهید
نوشیدنیهای گازدار رژیمی
سودای رژیمی قند بسیار کمی دارد اما در عوض جایگزین قند مانند ساکارالوز، ساکارین یا آسپارتام دارد. این قندهای جعلی در فرآیندها متابولیکی بدن شما اختلال ایجاد میکند و باعث ذخیره چربی و در نهایت منجر به دیابت و بیماریهای قلبی میشود. همچنین تحقیقات نشان دادهاند خوردن آنها با سرطان مثانه و مجاری ادراری در رابطه هستند.
نوشیدنیهای بسیار داغ :
نوشیدنیهای بسیار داغ میتوانند موجب سرطان گلو شوند. نوشیدنی باید حداقل ۱۴۹ درجه فارنهایت باشد. برای خوردن نوشیدنی خود صبور باشید و ریسک سرطان را به جان نخرید.
در این بین کشته شدن سلولهای سطح دهان و مری و از بین رفتن مخاط سطحی آن مهمترین آسیبی است که خوردن خوراکیها به خصوص مایعات داغ ممکن است برای بدن به دنبال داشته باشد، همچنین در برخی موارد ممکن در دیواره معده آسیب شود.
طبق تحقیقات: کشته شدن سلولهای سطح مری و دهان بر اثر حرارت بالا باعث ایجاد سوزش در این نواحی شده و ممکن است اختلالاتی در بلع بیمار به وجود آورد. علاوه بر تمامی آسیبهای ذکرشده، تکرار این کار در دفعات بالا احتمال ابتلا به سرطان مری را به شدت بالا میبرد.
آسیب رسان بودن مواد غذایی داغ موضوعی اثبات شده است؛ برای مثال در برخی مناطق از کشور که خوردن چای بسیار داغ مرسوم است، شاهد شیوعی بیشتر از انواع سرطان مری به خصوص از نوع سنگفرشی آن هستیم.
نوشیدنیهای قهوه فانتزی :
قهوههای سرشار از مواد مغذی و آنتیاکسیدان هستند و از ابتلا به سرطان پیشگیری میکنند. برخی از نوشیدنیهایی که حاوی قهوه هستند، خامه و قند بسیار زیادی دارند. افزودن شربت، شکلات، کارامل، کرم فندوق و… مزایای نوشیدن قهوه را از بین میبرد. به عنوان مثال یک شکلات سفید با شید و خامه و چربی بالایی ساخته شده است و در نتیجه موجب چاقی و دیابت خواهد شد.
آب میوه و نوشیدنیهای میوهای :
تصور میکنی آب میوه چیز سالمی است و ویتامینها و مواد معدنی زیادی را به ما میدهد. اما باید توجه داشته باشیم که برخی از آبمیوها قند بسیار بالایی دارند. برخی آبمیوهها از نظر قند با نوشابهها برابری میکنند. مصرف مکرر این نوع آبمیوهها با سرطان رابطه دارد.
متاسفانه تولیدکنندگان مواد غذایی و نوشیدنیها همیشه درمورد آنچه در محصولاتشان وجود دارد، حقیقت را نمیگویند. آبمیوهای که در سوپرمارکتها عرضه میشود، چیزی نیست که فکر میکنید؛ حتی اگر روی برچسب آن، عبارتهایی مانند «۱۰۰٪ خالص» یا «از کنسانتره تهیه نشده است» نوشته شده باشد.
معمولا آبمیوهها پس از تهیه و پیش از بستهبندی و عرضه در بازار، تا یک سال در مخازن نگهداری بزرگِ خالی از اکسیژن (oxygen-depleted) ذخیره میشوند. مشکل اصلی این است که نگهداری آبمیوه در این مخازن، موجب از بین رفتن بیشتر بو و مزهٔ آن میشود و بنابراین تولیدکننده باید برای برگشت بو و مزهای که در طول فرآوری محصول از بین رفته است، به آن طعمدهنده (flavor packs) اضافه کند. بنابراین حتی اگر آبمیوهای با بالاترین کیفیت را از سوپرمارکت بخرید، باز هم با شکل و ترکیبات طبیعی خود فاصلهٔ زیادی دارد.
منبع : مجله پزشکی دکتر سلامی