فیتنس چیست |معایب و مزایای فیتنس | تفاوت فیتنس و بدن سازی
جدول عناوین این مطلب
فیتنس چیست؟
در فیتنس دیگر از آن حجمهای افراطی که در پرورش اندام دیده میشود خبری نیست. در واقع فیتنس یک نوع آمادگی جسمانی است که با تمرینات سبک با دستگاههای بدنسازی و ترکیب ورزشهای هوازی و قدرتی و پیروی از یک رژیم غذایی سالم میتوانید به اندامی زیبا و متناسب برسید. این ورزش به مرور زمان اثر گذار خواهد بود و مصرف داروها در این رشته جایی ندارد.
این ورزش در بین بانوان از محبوبیت خاصی برخوردار است و شاخه فیتنس خانگی که با استفاده از راهکارهای ساده ورزشی و ابزار ساده و دستگاههای ورزشی خانگی رسیدن به فیتنس را برای خانمهای خانه دار آسانتر کرده است. اما نباید از یاد برد که فیتنس زنان با فیتنس مردان متفاوت است. محبوبیت این ورزش در بین جوانان رشته های گوناگونی چون فیتنس مادلینگ را هم از زیر مجموعه این رشته قرار داده است.
فیتنس مادلینگ “بدنهای باریک و عضلانی که اینبار نیمی از فیبرهای عضلانی خود را همراه با لباسهای نیمه پوشیده به نمایش میگذارند . مدلها و مانکنها که دارای چهره ی مناسبتری نسبت به بقیه هستند وارد این حرفه میشوند و در راستای حرفهای بنام فیتنس مادلینگ فعالیت خود را جهت شرکت در نمایشهای زنده لباس و همچنین تبلیغات و تیزرهای مختلف که همراه با کسب درآمدهای چشمگیری میباشد انجام میگردد .”
آمادگی جسمانی در فیتنس نقش مهمی را در سلامت و عملکرد بدنی شخص ایفا میکند. پس با ترکیب یک برنامه متعادل تناسب اندام با زندگی روزمره خود و در نتیجه داشتن سلامت و وضعیت جسمی مناسب میتوانید به وزن ایدهآل خود برسید.
هدف فیتنس
هدف از ورزش کردن، رسیدن بهسلامت جسمانی و روحی بالا و جلوگیری از ابتلا به امراض گوناگون میباشد.
رشته ورزشی فیتنس نیز از این ویژگیها به دور نیست و چه بسا تأثیرات بیشتری هم دارد. اینکه فردی یا ورزشکاری در هر سن و جنسیتی وارد این رشته میشود، از مزایای تخصصی این رشته است؛ چرا که محدودیت سنی و جنسیتی خاصی ندارد.
رشتههایی مانند bodybuilding ، crossfit و… دارای محدودیت سنی هستند و برای هر فردی توصیه نمیشوند و بهتر است قبل از این ورزشها با پزشک متخصص یا فیزیولوژیست ورزشی صحبتی انجام شود، اما رشته فیتنس به دلیل کار کردن و بهبود شرایط قلبی عروقی و بهبود عملکرد عصبی و عضلانی فرد در طول زندگی، باعث برتری این رشته نسبت به سایر رشتهها میباشد.
رشته ورزشی فیتنس و یا فیتنس بودن، واژهای است که اکثریت افراد به دنبال آن هستند تا به سمت چاقی و امراض دیگر هدایت نشوند.
هدف افراد از فیتنس بودن
- فیتنس بودن برای شرکت در مسابقات
- فیتنس بودن برای داشتن زندگی سالم
این دو مقوله مخالف یکدیگر و یا در تناقض هم نیستند ولی بهطورکلی، انجام دادن هر ورزش حرفهای با آسیبهای جسمانی همراه است که مقوله تمرین رشته فیتنس برای شرکت در مسابقات نیز از این مقوله مستثنی نیست، اما اگر تلاش برای فیتنس بودن به دور از هرگونه مسابقه و مصرف دارو و فقط با انجام ورزش صحیح و تغذیه سالم انجام شود تا فرد به وزن ایدهآل و درصد پایین چربی برسد، هیچ خطری موجب شخص نمیشود.
برای اطلاع از وضعیت داخلی بدن خود، حتماً باید آزمایشات روتین و منظم، هر 3 ماه یکبار، زیر نظر پزشک انجام دهید تا وضعیت داخلی بدن خود را مانند وضعیت فیزیکی و ظاهریتان، تحت کنترل داشته باشید که اگر مشکلی پیش آمد، بتوانید آن را کنترل کنید.
معایب فیتنس
این رشته ورزشی به دور از معایب میباشد به جز مواردی که ناشی از مصرف دارو، در موارد زیر میشود:
- مصرف داروها و مکملهای ورزشی به دور از نظارت پزشک
- عدم کنترل داروها توسط پزشک
- زیادهروی در میزان مصرف داروها
این افراد نباید خود را طولانی مدت در این مرحله (کمبود چربی بدن) نگه دارند چرا که بدن از لحاظ هورمونی دچار اختلال خواهد شد (به دلیل ساخته شدن خود هورمون از چربیها) و احتمال اینکه آسیبهای جدی به بدن وارد شود وجود دارد.
معمولا باید برای جلوگیری از این آسیب، به بدن 3 ماه استراحت داد تا کمبودهای اساسی خود را جبران کند و بتواند برای دوره و مسابقات بعدی هم شرکت کند.
مزایای فیتنس
- دستیابی به میزان بالایی از توانایی قلبی عروقی
- استقامت عضلانی
- حداقل درصد چربی
- استانداردترین میزان پروتئین و ماهیچهها
- کاربردیترین قدرت عضلانی و استفاده کاربردی از این تواناییها که در طول روز به زندگی شخصی خود فرد کمک میکند و دور از هرگونه امراض میباشد.
تفاوت اصلی بین بدنسازی و فیتنس
یکی از اصلی ترین تفاوت های بین بدنسازی و فیتنس این است که در فیتنس نیازی به وزنه زدن های سنگین نیست.
در صورتی که در بدنسازی اصول با هل دادن و کشیدن وزنه های سنگین درگیر هستیم.
با وزنه زدن ماهیچه ها سریع تر رشد می کنند و ورزشکاران قدرت بدنی بیشتری بدست می آورند.
یک قانون کلی و عمومی وجود دارد که می گوید وزنه زدن ، نسبتا آسان ترین راه برای رسیدن به توده عضلنی است.
بدنسازان بیشتر به برآمدگی و برجستگی عضلت و قوی و قدرتمند دیده شدن بوسیله عضلت حجیم خود، علقه دارند. در صورتی که فیتنس در جهت مخالف آن است.
چگونه فیتنس بمانیم؟
همانطور که گفته شد، انجام این تمرینات برای مدت طولانی و به سبک حرفهای، از لحاظ هورمونی آسیبهایی را به بدن وارد میکند که برای جلوگیری از این آسیبها، بدن باید مدتی را استراحت کند و بعد مجدد وارد تمرینات حرفهای شود.
برای افرادی که این رشته را دنبال میکنند و اهداف و شرایط زیر را دارند، ماندن در فیتنس را برای همیشه توصیه میکنیم و این شیوه از تمرین اصولی و تغذیه مناسب باید قسمت جدانشدنی زندگی آن فرد باشد:
- افرادی که از داروها استفاده نمیکنند.
- کسانی که به بدن خود جهت رسیدن به حداقل میزان چربی فشار بیش از حد وارد نمیکنند.
- افرادی که به دنبال حذف هرگونه چربی اضافه از ظاهر و اندام فیزیکی خود هستند.
- افرادی که تلاش می کنند به سطحی از سلامتی برسند که آزمایشات سلامت، کوچکترین مشکلی را نشان ندهد.
جمعبندی
- بهتر است از مصرف داروها برای رسیدن به سلامتی جلوگیری شود و فقط روی تمرین صحیح، اصولی و تغذیه سالم برای رسیدن به هدف خود بهره بگیرید.
- این شیوه حرکت به سمت تناسب اندام، نهتنها مشکلی برای شما ایجاد نمیکند، بلکه از ابتلا به بیماریها و مشکلات بسیاری نیز جلوگیری خواهد کرد.
- در مجموع نکته مهم این است که تمامی این عادات سالم، تمرینات سالم، تغذیه اصولی و البته انگیزش و شرایط روحی روانی مناسب باید بخشی از سبک زندگی شما شوند تا تاثیری همیشگی و پایدار داشته باشند.