فواید خوردن سیر | فواید شگفت انگیز خوردن سیر
سیر ماده غذایی خوشبویی نیست اما از فواید سلامت بسیاری برخوردار است و افراد بسیاری در سراسر جهان از آن به انواع مختلف استفاده می کنند. سیر ماده غذایی قدرتمندی است و تنها یک حبه از آن می تواند عطر و طعم متفاوتی به غذای موجود در یک قابلمه بزرگ ببخشد. بسیاری اغلب به اشتباه سیر را یک گیاه دارویی یا ادویه در نظر می گیرند اما از لحاظ فنی، سیر یک سبزی در خانواده ای مشابه با پیاز، تره فرنگی، و موسیر است.
خوردن روزانه سیر چه تاثیری روی بدن داره؟
تفاوت سیر خام
جدول عناوین این مطلب
در شرایطی که احتمالا تمایلی به خوردن تخم مرغ خام یا گوشت خام ندارید، هنگامی که موضوع مواد غذایی گیاهی مطرح می شود، طرفداران رژیم های غذایی خام معتقدند که مصرف این مواد به صورت خام می تواند پتانسیل نهفته در آنها را آزاد کند. باور اصلی این است که پختن مواد غذایی موجب از بین رفتن ویتامین های موجود در آنها و تقریبا تمام مواد مغذی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن می شود.
در این فلسفه، آماده سازی غذا از اهمیت فوق العاده ای برخودار است. به عنوان یک قاعده، هیچ ماده غذایی بیش از 105 تا 120 درجه فارنهایت (41 تا 49 درجه سانتیگراد) حرارت داده نمی شود و هیچ چیزی پاستوریزه، هموژنیزه، یا با استفاده از آفت کش ها، کودهای شیمیایی، حلال های صنعتی، یا افزودنی های شیمیایی تهیه نمی شود.
قدمت این جنبش به اواخر دهه 1800، یعنی زمانی که دکتر ماکسیمیلیان بیرچر-بنر دریافت می تواند بیماری زردی خود را با خوردن سیب خام درمان کند، باز می گردد. از آن زمان، این که مصرف مواد غذایی خام چگونه می تواند روی انسان تاثیرگذار باشد مورد آزمایش قرار گرفته و امروزه این نوع رژیم غذایی در میان 10 روش برتر کاهش وزن قرار دارد.
در این رژیم غذایی 75 تا 80 درصد مواد غذایی مصرفی به صورت خام هستند تا فرد از فواید آن بهرهمند شود و در شرایطی که برخی حتی ساشیمی (یا ماهی خام) و پنیر تهیه شده از شیر غیر پاستوریزه را مصرف می کنند، بیشتر پیروان آن را وگان ها تشکیل می دهند. در این حالت است که سیر می تواند به یکی از اجزا اصلی خام خواری تبدیل شود زیرا حتی در این حالت نیز بسیار مغذی است.
فواید سلامت سیر خام
سیر خام به عنوان یک ابرماده غذایی شناخته می شود که سرشار از مواد مغذی است و محصولی سودمند برای سلامت و بهزیستی انسان در نظر گرفته می شود. بخشی از این قدرت از مولکول های اصلی سیر یعنی آلین و آلیناز ناشی می شود که در سلول های مختلف سیر تازه وجود دارند. عطر و طعم متمایز سیر زمانی شکل می گیرد که آلین با آلیناز واکنش می دهد، فرآیندی که هنگام خرد شدن یا حتی آسیب دیدن حبه های سیر تسریع می شود. پس از حدود 10 ثانیه فعالیت فیزیکی، این دو ترکیب ادغام می شوند تا آلیسین فتوشیمیایی، یک عامل ضد میکروبی و ضد قارچی قدرتمند، ایجاد شود.
به رغم آن که نسبتا پایدار است، اما آلیسین طی یک روز از بین می رود. گرما نیز موجب از بین رفتن آلیسین می شود و از این رو مفیدترین حالت استفاده از سیر به صورت خام و طی چند دقیقه پس از خرد کردن حبه های آن است.
اگر قصد دارید از سیر در وعده های غذایی پخته شده استفاده کنید، در آخرین لحظات مراحل پخت و پز سیر را به آن اضافه کنید و یا مقدار اعلام شده در دستور العمل غذا را اضافه کرده و در مرحله آخر پخت و پز مقداری سیر دیگر به آن اضافه کنید.
اگر تمایلی به مصرف سیر خام ندارید می توانید از مکمل های سیر استفاده کنید تا به میزان کافی آلیسین دریافت کنید.
تقویت سیستم ایمنی بدن
نه تنها آلیسین طعمی متمایز به سیر می بخشد بلکه یکی از آنتی اکسیدان های قدرتمند در این ماده غذایی است و یک مبارز فوق العاده در برابر باکتری ها و قارچ ها محسوب می شود. در حقیقت، سیر طی جنگ جهانی دوم برای کمک به سربازان برای مقابله با قانقاریا استفاده می شد. سیر چنان قدرتمند است که مکمل های آن برای مقابله با گلو درد میکروبی، عفونت های استاف و حتی باکتری سیاه زخم با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته اند. در حال حاضر، پژوهش های بیشتری درباره سیر جریان دارند و به نظر می رسد در درمان عفونت های شدید که بدن می تواند در برابر برخی داروها و آنتی بیوتیک های مشخص مقاوم شده باشد، موثر باشد.
سلامت قلب
در مبارزه با بیماری قلبی عروقی، سیر می تواند یک بازیکن کلیدی محسوب شود. بنابر پژوهش جدید دانشگاه UCLA، اسانس سیر چند ساله پیشرفت بیماری قلبی را متوقف کرده و در برخی موارد حتی تجمع پلاک عروق را معکوس ساخته است. سیر می تواند هموسیستئین، یک نشانگر برای بیماری قلبی را کاهش دهد.
بهبود شرایط پوست و پوست سر
ویژگی های ضد قارچی سیر چنان قدرتمند هستند که این گیاه اغلب برای درمان آکنه مورد استفاده قرار گرفته و برخی متخصصان گیاهان دارویی بر این باورند که سیر از توانایی درمان شوره سر برخوردار است زیرا در مقابله با Pityrosporum ovale، قارچی که در پوست سر زندگی می کند و در ایجاد پوسته های سر نقش دارد، موثر عمل می کند. ترکیبات آلیسین نیز با درمان موثر ریزش مو مرتبط هستند و به کاهش ریزش مو کمک می کنند.
فشار خون عادی
مطالعات نشان داده اند که خوردن سیر می تواند به کاهش فشار خون کمک کند که این شرایط می تواند از بروز مسائل سلامت جدی پیشگیری کند. خوردن سیر تولید گاز سولفید هیدروژن را افزایش می دهد که به انبساط رگ های خونی منجر شده و امکان جریان آسانتر خون را فراهم می کند و از این رو فشار کمتری بر آنها برای انجام وظیفه خود وارد می شود.
کاهش التهاب
سیر دارای ویژگی های ضد التهابی است و مطالعات بسیاری روی این ویژگی سیر انجام شده اند. سیر حاوی چهار ترکیب گوگردی مختلف است که می تواند به کاهش التهاب کمک کنند. این فایده می تواند شامل حال بیماری های خود ایمنی که در نتیجه واکنشی التهابی شکل می گیرند و همچنین آرتریت (التهاب مفصل) نیز شود.
افزون بر تمام موارد ذکر شده در بالا، سیر منبع خوبی برای تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند ویتامین C، ویتامین B6، منگنز، کلسیم، آهن، و پتاسیم است.
چگونگی انتخاب و نگهداری از سیر
اگر قصد دارید از فواید سیر خام بهرهمند شوید باید آن را به صورت تازه خریداری کنید. مهمترین نکته هنگام خرید سیر این است که غلاف آن آسیب ندیده باشد. هنگامی که غلاف سیر را در دست خود نگه می دارید باید احساس سنگینی داشته باشید و وقتی آن را به آرامی بین انگشتان خود فشار می دهید باید محکم و سخت به نظر برسد و نه نرم و مرطوب. غلاف های نرم و چروکیده از قدرت مشابه با یک سیر تازه برخوردار نیستند.
در صورت نگهداری مناسب، سیر می تواند برای یک ماه و یا حتی بیشتر تازگی خود را حفظ کند. برای آن که سیر را تا حد ممکن تازه نگه دارید آن را در جای خنک (15 تا 18 درجه سانتیگراد) و دور از نور خورشید قرار دهید. اندکی رطوبت و گردش هوا برای تازه ماندن سیر خوب است اما زمانی که غلاف را باز می کنید توجه داشته باشید که حبه های آن تنها چند روز دوام می آورند.
مزایای مصرف سیر خام
فواید سلامتی سیر را در این مطلب به طور مفصل بررسی خواهیم کرد.
۱. کاهش علائم سرماخوردگی و سرفه
مقالهای در سال ۲۰۱۴ که در بنیاد همیاری کاکرین پس از بررسیهای سیستماتیک منتشر شده است، به مطالعهای اشاره کرده که ۱۴۶ شرکت کننده را در طی سه ماه ارزیابی کرده اند تا تأثیر سیر بر بیماران مبتلا به سرماخوردگی و سرفه را ارزیابی کند. به عنوان بخشی از مطالعه، محققان تعداد شرکت کنندگان را به دو گروه مساوی تقسیم کردند. یک گروه دارو گرفتند و گروه دیگر سیر باید مصرف میکردند. در پایان مطالعه، محققان دریافتند افرادی که هر روز به مدت سه ماه به جای دارونما سیر مصرف میکنند، در مقایسه با گروه دارونما، سرماخوردگی کمتری را تجربه خواهند کرد.
۲. کاهش فشار خون
طبق گزارش سال ۲۰۱۴ که در مجله کنترل فشار خون منتشر شد، نشان داد عصاره سیر توانایی کاهش فشار خون در افراد با فشار خون بالا را دارد. با این وجود، مطالعات دیگری لازم است تا بررسی شود که آیا مصرف سیر میتواند یک روش درمانی جایگزین برای فشار خون بالا باشد.
۳. کاهش سطح کلسترول
سیر خام، سرشار از ترکیب آلیسین، که از اکسیداسیون کلسترول LDL (بد) جلوگیری میکند. تحقیقات نشان میدهد که میزان کلسترول و تری گلیسیرید در موشهایی که سیر خام مصرف میکنند، کاهش مییابد. با این حال، تحقیقات کافی برای اثبات قطعی این مزیت سلامت صورت نگرفته است.
۴. سلامت قلب را تقویت میکند
سیر دارای ویژگیهای محافظت کننده قلبی قابل توجهی است، که میتواند به جلوگیری از بیماریهایی مانند آترواسکلروز، هایپرلیپیدمی، ترومبوز، فشار خون بالا و … کمک کند. در حالی که بیشترین بررسیهای انجام شده از همبستگی بین مصرف سیر و محافظت از قلب پشتیبانی میکند، در مطالعه ژورنال تغذیه، برای تصمیم گیری در مورد شکل و دوز مناسب برای مصرف روزانه، تحقیقات بیشتری لازم است. در صورت استفاده صحیح از این گیاه مغذی، در مقایسه با استفاده از داروهای مختلف، دوز، مدت و اثر متقابل آن، باید نتایج نزدیک به هم داشته باشند.
۵. خواص محافظت کننده عصبی
خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی سیر خام ممکن است به پیشگیری از بیماریهای عصبی کمک کند.
۶. جلوگیری از مسمومیت با فلزات سنگین
دوزهای بالا سیر ممکن است از آسیب اندام ناشی از فلزات سنگین جلوگیری کند. ترکیبات گوگرد موجود در این گیاه به طور چشمگیری سطح سرب در خون را کاهش میدهد. آنها همچنین از علائم سمی که با سر درد و افزایش فشار خون ظاهر میشوند، جلوگیری میکند و همچنین به جذب بهتر آهن و روی در خون کمک میکنند. گزارش سال ۲۰۱۲ منتشر شده در فارماکولوژی و سم شناسی پایه و بالینی نشان میدهد که سیر در کاهش غلظت سرب در بافت خون بسیار مؤثر است.
۷. زخمها را بهبود میبخشد
به عنوان یک گیاه درمانی موثر برای زخمهای آلوده نیز موثر عمل میکند. ۲ حبه خرد شده را روی ناحیه آلوده قرار دهید تا تسکین فوری حاصل شود.
۸. افزایش سلامت استخوان
گیاهانی مانند سیر و پیاز ممکن است بر میزان استروژن در زنان و یائسگی تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به آرتروز را کاهش دهد. آنها همچنین ممکن است پوکی استخوان را به حداقل برسانند و سلامت کلی استخوان را در آقایان و خانمها بهبود بخشند.
۹. هضم را تقویت میکند
گنجاندن روزانه یک حبه سیر خام در رژیم غذایی به مشکلات گوارشی کمک میکند. حتی ممکن است التهاب یا سوزش کانال معده با استفاده از این گیاه را کاهش دهد. سیر به پاکسازی بیشتر مشکلات روده مانند دیسانتری، اسهال و کولیت کمک میکند. نقش آن در دفع مواد زایئد بسیار موثر است. این ماده روی باکتریهای خوب روده تأثیر نمیگذارد بلکه انواع مضر را از بین میبرد. این نه تنها هضم را بهبود میبخشد بلکه به تسکین گاز معده نیز کمک میکند.
۱۰. قند خون را تنظیم میکند
براساس مطالعهای که در ژورنال تغذیه منتشر شده است، خوردن یک سیر خام باعث کاهش قند خون میشود.
۱۱. سیستم ایمنی را تقویت میکند
سیر دارای مواد مغذی گیاهی است که به کاهش استرس اکسیداتیو و تقویت ایمنی کمک میکند. این گیاه همچنین باعث کاهش خستگی و تقویت انرژی میشود. گزارشی در سال ۲۰۱۲ در مجله آفریقایی گیاهان دارویی سنتی، مکمل و جایگزین نشان داد که مطالعهای روی موشها انجام شده و در نهایت مشخص شد که سیر در تقویت عملکرد سیستم ایمنی نقش کمک کنندهای دارد یا خیر. بعد از اینکه عصارههای سیر (Allium sativum) به موشها در غلظتهای مختلف تزریق شدند، محققان دریافتند که عصارهها، به ویژه در غلظتهای بالاتر، به طور قابل توجهی تعداد سلولهای سفید خون را افزایش داده و اثرات تحریک کننده ایمنی بیشتری از خود نشان میدهند.
۱۲. مراقبت از چشم
سیرها سرشار از مواد مغذی مانند سلنیوم، کوئرستین و ویتامین C. هستند که همگی برای سلامت چشم مفید هستند و از عفونت و التهاب چشم پیشگیری میکنند.
۱۳. از آکنه جلوگیری میکند
سیر به همراه سایر خوراکهایی مانند عسل، خامه و زردچوبه به عنوان داروی خانگی برای زخمهای آکنه و حتی جلوگیری از بروز آکنه مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه یک ماده پاک کننده موثر پوست و یک ماده آنتی بیوتیکی است که به برطرف کردن چندین بیماری پوستی از جمله بثورات پوستی، پسوریازیس، زخمهای سرد (تبخال) و تاول کمک میکند. علاوه بر این، همچنین در سنتز سلول، محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش و تأخیر در پیری موثر است.
سایر مزایا استفاده از سیر
از دیگر مزایای این گیاه میتوان به کاهش علائم آسم، ریزش مو و افزایش میل جنسی اشاره کرد.
آسم را کنترل میکند
خوردن چند حبه سیر آب پز یک درمان هومیوپاتی موثر برای کاهش علائم آسم محسوب میشود. یکی دیگر از راهکارهای پیشنهادی، نوشیدن یک لیوان شیر با سه حبه سیر آب پز هر شب قبل از خواب است. این درمان میتواند علائم بیماران آسم را تسکین دهد. حملات آسم ممکن است با خوردن چند حبه سیر خرد شده با سرکه مالت کنترل شود. با این حال، توصیه میشود قبل از امتحان کردن این روشهای درمانی در خانه با یک متخصص مشورت کنید.
میل جنسی را افزایش میدهد
این گیاه خاصیت افزایش میل جنسی دارد، بنابراین میتوان از آن به عنوان درمان موثر استفاده کرد.
پتانسیل ضد سرطان
گزارشی از سال ۲۰۱۳ که در مجله Neuro-Oncology منتشر شد، نشان داد که سیر حاوی ترکیبی به نام دیالیل تری سولفید (DATS) است که یک عامل درمانی مؤثر در جلوگیری از پیشرفت تومور به حساب میآید. اگرچه برای تایید این خاصیت تحقیقات بیشتری لازم است. با این حال، این نکته حاکی از آن است که مصرف منظم سیر ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش دهد. این ماده به کاهش تولید ترکیبات سرطان زا کمک میکند و همچنین باعث کاهش تومورهای مرتبط با سرطان پستان میشود.
کاهش وزن
سالها است که از سیر به عنوان درمانی برای کاهش وزن استفاده میشود. در نمونههای حیوانی، بیان ژنهایی که در چربی سوزی نقش دارند، کاهش مییابد، که منجر به تشکیل سلولهای چربی میشود. این گیاه ترموژنز را افزایش میدهد، که به سوزاندن چربی و کاهش سطح کلسترول LDL (بد) کمک میکند. این تحقیق پیامدهای مثبتی در کاهش چاقی در انسان دارد.
از کبد چرب جلوگیری میکند
طبق یک مطالعه حیوانی، سیر سرشار از سیستئین S-ally-mercapto cysteine (SAMC) و آنتی اکسیدانها است که میتواند به جلوگیری از کبد چرب کمک کند. این ترکیبات همچنین ممکن است خطر صدمات کبدی را کاهش دهد. برای تأیید این مزایا برای کبد، تحقیقات بیشتری لازم است.
عفونتهای UTI و کلیه را کاهش میدهد
سیر از رشد سودوموناس آئروژینوزا، پاتوژن مسئول عود مجدد عفونت ادراری (UTI) و عفونتهای کلیوی جلوگیری میکند. همچنین از عصاره سیر تازه برای جلوگیری از رشد واژینیت کاندیدا و عفونت E. coli استفاده میشود.
از ریزش مو جلوگیری میکند
این گیاه ممکن است به جلوگیری از ریزش مو و تقویت رشد مو کمک کند. استفاده منظم از ژل سیر یا روغن نارگیل ترکیب شده با سیر ممکن است به شرایطی مانند آلوپسی کمک کند. با این حال، اطلاعات و تحقیقات محدود در مورد این مزیت وجود دارد، بنابراین مطالعات بیشتری برای تأیید انجمن علمی لازم است.
اثرات ضد باکتریایی و ضد پریشی
عصارههای سیر به دلیل اثرات ضد باکتریایی که دارد از عفونت هلیوباکتر پیلوری، نیش کنه و خارش کمک میکنند.
از زخم معده جلوگیری میکند
ترکیبات ضد باکتریایی موجود در این گیاه میتواند انگل معده را که سبب ایجاد زخم معده میشود را از بین ببرد.
درد گوش را تسکین میدهد
به دلیل خاصیت ضد ویروسی، ضد قارچ و آنتی بیوتیکی این گیاه، معمولاً برای تسکین دردهای گوش و عفونت گوش استفاده میشود.
به طور عمومی، از سیرها به عنوان داروی خانگی برای مقابله با لکههای سرسخت استفاده میشود. نصف یک گل سیر را بر روی برش شکاف دار قرار دهید، آن را با باند ببندید و ببینید که آیا شکاف و درد از بین میرود!
چگونه از سیر استفاده کنیم؟
ممکن است این گیاه به صورت خام مصرف شود، اما طعم آن به حدی تند است که اکثر افراد معمولاً پخته شده آن به همراه غذا یا غذاهای مختلف را ترجیح میدهند.
سیر را میتوانید خرد کنید، تکه کنید یا حتی عصاره آن را مصرف کنید. آنزیم آلییناز موجود در آن برای سلامتی بسیار مفید است.
سیر هنگامی که در روغن زیتون تفت داده میشود، رایحهای معطر و خوشبو میدهد. این میتواند مادهای غذایی پایه برای سوپها و خورشها باشد. سیر یکی از اصلیترین مواد موجود در سس ماکارونی است.
این گیاه همچنین به عنوان یک ماده اساسی در خمیر دندان و دهانشویه استفاده میشود، زیرا به جلوگیری از پوسیدگی دندان و رشد باکتریهای دهان کمک میکند.
احتیاط: مصرف بیش از حد سیر ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کند. همچنین، سیر میتواند باعث بوی بد دهان شود.