شاخص توده بدنی ” دکتر سلامی ” میگوید
جدول عناوین این مطلب
شاخص توده بدنی چگونه محاسبه می شود؟
اندازهگیری BMI، یکی از سادهترین و موثرترین شیوههای بررسی و ارزیابی حجم چربی بدن به حساب میآید. منظور این است که BMI بالا نشاندهنده وجود چربی مازاد در بدن است. این در حالی است که شاخص پائین، به کمبود بافت چربی در اندام فرد اشاره میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد میکنیم با مجله دکتر سلامی همراه شوید.
شاخص توده بدنی یا BMI از تقسیم وزن (کیلوگرم) به مربع قد (متر) به دست می آید. BMI به صورت مستقیم میزان چربی های بدن را اندازه گیری نمی کند بلکه میزان بافت چربی بدن را در مقایسه با بافت های استخوان و عضله به دست می دهد.
نتیجه محاسبه شاخص توده بدنی مشخص می کند که آیا فرد چاق، دارای اضافه وزن، نرمال و یا بسیار لاغراست یا خیر. به طور کلی، از آنجایی که شاخص توده بدنی BMI از سایر روش های محاسبه وزن مناسب آسان تر و موثرتر است، تقریبا در همه دنیا به عنوان اساس اندازه گیری توده بدنی استفاده می شود. فرمول محاسبه توده چربی بدن به شرح زیر است.
شاخص توده بدنی نرمال در بزرگسالان
براساس اظهارات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، نتایج به دست آمده از اندازهگیری BMI افراد بزرگسال بالاتر از 20 سال به قرار زیر تفسیر میشود:
- کمتر از 18.5: کمبود وزن
- 18.5 تا 24.9: نرمال
- 25 تا 29.9: اضافه وزن
- 30 یا بالاتر: چاق
آیا بالا بودن BMI می تواند برای سلامتی خطرناک باشد؟
بالا بودن BMI بدن ممکن است نشانه ی بالا بودن میزان چربی های موجود در بدن باشد. اما قادر به محاسبه اضافه وزن و یا سلامت فرد نخواهد بود.
برای بررسی اینکه آیا بالا بودن BMI می تواند سلامت فرد را تهدید کند یا خیر باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک پس از آزمایشات و ارزیابی میزان فعالیت های فیزیکی، تغذیه و پیشینه خانوادگی در نهایت میزان اضافه وزن و خطر آن را به شما اعلام خواهد کرد.
بالا بودن BMI چه خطری برای سلامتی ما داره ؟
بالا بودن BMI، احتمال بروز برخی مشکلات جدی مربوط به سلامتی را افزایش میدهد. موارد زیر، از اصلیترین بیماریهای مرتبط با بالا بودن BMI به حساب میآیند:
- بیماری قلبی و فشار خون بالاممکن است بیشتر در افرادی اتفاق بیفتد که به جای قسمت ران ها و باسن، چربی اضافی ( چربی احشایی ) بیشتری در قسمت میانی بدنشان داشته باشند.
- بیماری کبد
- آرتروز
- دیابت نوع 2
- سکته قلبی
- سکته مغزی
- سنگ کیسه صفرا
- برخی سرطانها از جمله، سرطان پستان ، روده بزرگ و کلیه
- لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا سطح کلسترول خوب را پایین می آورد
چه اقدامی انجام بدیم تا BMI رو بیاریم پایین ؟
از موثرترین روشهای کاهش BMI میتوان موارد زیر را برشمرد:
- ورزش: حداقل سه روز در هفته، هر بار به مدت نیم ساعت
- استفاده از رژیم غذایی سالم: حذف کلیه خوراکیهای فرآوری شده حاوی چربی و نمک و مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی
- مراجعه به کارشناسان و متخصصان تغذیه