خواص و فواید نخود |خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

خواص و فواید نخود |خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

خواص و فواید نخود |خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

خیسانده آن در سرکه به مدت یک شب جهت کشتن کرم معده بسیار مفید است. آشامیدن آب پخته آن با نمک (نخودآب)، تکه کننده اخلاط لزج و بازکننده انسدادها است. ادرارآور، برطرف‌کننده درد سینه و عفونت ریه می‌باشد.نخود برای درمان پوکی استخوان به دلیل منابع غنی کلسیم بسیار سودمند است.

نخود یکی از بهترین حبوبات برای غذای انسان است و چنان که در طب سنتی بر مصرف آن تاکید شده است درباره هیچ یک از حبوبات تاکید نشده است، اما متأسفانه امروزه بسیار کمتر از گذشته در سفره ایرانیان دیده می‌شود.

نخود که جزء خانواده حبوبات محسوب می‌شود دارای املاح، ویتامین و پروتئین‌های متعددی از جمله نشاسته، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، روغن گیاهی، مس و ویتامین‌هایی مانند ویتامین A،B1، B2 است. بنابراین نخود دارای اسیدآمینه‌های مختلف، ویتامین‌ها و مواد معدنی بسیار مفیدی است که می‌توانیم بگوییم نه فقط یک غذا بلکه دارو محسوب می‌شود.

خواص نخود در طب سنتی ایران

خواص و فواید نخود |خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

نوع بری آن (کمتر مورد استفاده است): پاک‌کننده و بازکننده انسداد جگر، طحال و کلیه، پاک‌کننده زخم‌های چرکی و قوبا (بیماری پوستی که از اگزما شروع و به پسوریازیس می‌رسد)، نرم‌کننده ورم‌های بناگوش و غدد جنسی، خارج کننده چرک از زخم‌های چرکی و جراحت سرطان (ضماد آن با عسل) است.

نوع بستانی (که امروز مورد استفاده است): ملین طبع، مقوی حرارت غریزی و مقوی ریه و کمر، تولیدکننده خون صالح، قابلیت تغذیه زیاد، اشتهاآور، تغذیه‌کننده ریه و معده، اثر غذایی آن در ریه بیشتر از سایر حبوبات می‌باشد. در گرفتگی صدا اگر همراه با تب نباشد، خوردن آن با شیر و در صورت وجود تب با آب مفید می‌باشد.

خیسانده آن در سرکه به مدت یک شب جهت کشتن کرم معده بسیار مفید است. آشامیدن آب پخته آن با نمک (نخودآب)، تکه کننده اخلاط لزج و بازکننده انسدادها است. ادرارآور، برطرف‌کننده درد سینه و عفونت ریه می‌باشد.

خیسانده آن در آب مقوی قوه جنسی، و خارج کننده کرم شکم و مقعد است. خوردن گرماگرم برشته آن جهت بواسیر خونی تأیید شده است، آب خیسانده آن در تحلیل ورم لثه و درد آن موثر است.

نخود سیاه

باعث سقط‌جنین شده، شکننده سنگ‌ها و مدر فضولات است و قوی‌تر از نخود سفید می‌باشد، قوت تریاقی داشته، جهت استسقا، یرقان انسدادی، انسداد کبد و جذام نافع است. ریختن آب آن جهت رفع سردرد، زردی رخسار، خارش و بی‌حسی اندام‌ها، مفاصل و تقویت مو موثر است.

ترکیبات شیمیایی

دانه نخود دارای لیسین Lycine، سیستین Cystine، تریپتوفان، گالاکتین، ساکاروز، دکستروز و سلولز، ماده روغنی، ویتامین‌های A، B1، B2، C، D، E، کاروتنوئیدها، مواد معدنی نظیر مس، آهن، بور، لیتیوم، پتاسیم، فسفر، کلسیم، اسیداگزالیک، اسیدمالیک و اسیداستیک است.

خواص دارویی نخود

نخود تقویت‌کننده قلب بوده و در رفع یبوست‌های حاد و مزمن موثر است همچنین عضلات اسکلتی را تقویت می‌کند و به همین دلیل مصرف آن به ورزشکاران توصیه می‌شود.

دارای خاصیت ضد سرفه و سرماخوردگی است. این ماده غذایی سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند بنابراین به افرادی که دارای بیماری‌های خود ایمنی مانند ام‌اس هستند نیز توصیه می‌شود.

از بین برنده انگل‌های روده، برطرف‌کننده درد سینه و تنگی نفس، تقویت‌کننده ریشه مو، درمان زردی، درمان دردهای کلیه و افزایش حافظه است.

نخود برای درمان پوکی استخوان به دلیل منابع غنی کلسیم بسیار سودمند است. در دوران رشد استخوان‌ها و دندان‌ها مصرف آن توصیه می‌شود همچنین این ماده غذایی چنانچه با عسل ترکیب شود و به صورت یک پماد درست شود به عنوان التیام دهنده زخم‌ها مفید خواهد بود.

خواص روغن نخود

* روغن نخود در درجه سوم گرم و خشک است، تند و با قدرت نفوذ بالاست. حالت روان و رنگ قهوه‌ای تیره داشته و در دمای 15- درجه منجمد می‌شود.

* روغن نخود مقوی مو است.

* روغن نخود درد دندان و لثه را تسکین می‌دهد.

* روغن نخود موثر در دردهای سرد است، آشامیدن آن باعث رفع لک‌های صورت می‌شود.

* مالیدن آن به زیر شکم باعث تقویت نیروی جنسی می‌گردد.

* اگر روغن نخود به کف سر مالیده شود برخی از انواع سر درد را درمان می‌کند.

خواص آب نخود برای بدن

خواص و فواید نخود |خواص نخود از دیدگاه طب سنتی

خوردن آب نخود پخته با قدری نمک، بازکننده گرفتگی‌ها، مُدر و برای درد سینه و زخم‌های ریه مفید است. خوردن آب خیس کرده نخود برای کاهش ورم لثه‌ها و تسکین درد دندان مفید است.

ضدعفونی‌کننده مجاری ادراری

طبق بررسی‌های به عمل آمده مشخص شده است که نخود اثر دفع اسید اوریک و کلرورها را داشته و ضدعفونی‌کننده مجاری ادراری می‌باشد.

بعضی از خانم ها وقتی نخود می پزند آب آن را دور می ریزند، بدون اینکه به خواص آن توجه کنند، اما آیا می‌دانید آب نخود با بدن چه می کند که آن را دور می ریزید؟

  باید بدانید که آب نخود خواص بسیاری دارد و خواص آن کم از خواص نخود نیست. دراین مقاله شما را با خواص آب نخود آشنا می کنیم تا بعد از این آب نخود را نیز بخورید.

نخود با طبیعت گرم و خشک، مقوی ریه، ملیّن، خون‎ساز، مغذی، چاق‌کننده و اشتهاآور است. خوردن آب نخود پخته توام با نمک ، مُدر و درمان کننده سینه درد ، گرفتگی صدا و التیام دهنده سرفه است.
 
خوردن خیس کرده آن برای کاهش ورم لثه‎ها و تسکین درد دندان مفید و روغن نخود گرم و خشک است.
 
مقوی مو و مسکن درد دندان و سردرد است. مصرف آب نخود به این شکل که بعد از پخت، آب نخود را میل کرده و نخود پخته شده را همراه با سالاد به مدت دو یا سه ماه مصرف کنند، برای رفع ریزش مو بسیار موثر است.
 
نخود برای مثانه مضر است. خوردن نخود سبب ایجاد نفخ و گاز می‎کند و توصیه می‌شود تازه‌ی آن با زیره خورده شود. آشامیدن آب پس از خوردن نخود مضر است.

آیا مصرف نخود کنسرو شده توصیه می شود؟

بیسفنول آ (BPA) یک ماده شیمیایی صنعتی است که در پوشش داخلی قوطی های کنسرو یافت می شود. تحقیقات مختلف نشان داده اند که این ماده می تواند به داخل مواد غذایی نفوذ کند.
طبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) وجود مقادیر کم این ماده در مواد غذایی کنسرو شده بی خطر است. اما محققان معتقد هستند که بیسفنول آ می تواند برای سلامتی مضر باشد. مطالعات مختلف وجود این ماده را در مواد غذایی با مشکلات زیر ارتباط داده اند:
• ناباروری در مردان و زنان
• اختلال در رشد مغز جنین، شیرخواران و کودکان
• مشکلات رفتاری در کودکان
سرطان سینه و سرطان پروستات
• اختلالات متابولیک مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
• فشارخون بالا

برای آن که میزان بیسفنول آ در کنسرو نخود را کاهش دهید می توانید نخود را قبل از مصرف با آب به خوبی بشویید. این کار می تواند بقایای بیسفنول آ را در ماده غذایی کاهش دهد. همچنین ممکن است بر روی برخی از کنسروها عبارت “فاقد بیسفنول آ” ذکر شده باشد.

مضرات نخود

نخود برای مثانه و زخم مثانه مضر است از این‌رو باید با خشخاش خورده شود. خوردن نخود سبب ایجاد نفخ و گاز می‌کند و دیرهضم است.

آشامیدن آب پس از خوردن نخود مضر است.

مجله دکتر سلامی

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

ده − نه =