خواص آب ریواس بر سلامتی بدن
ریواس گیاهی شبیه به کرفس است و ساقههایی به رنگ سرخ و صورتی دارد. ریواس در آب و هوای سرد و زمستانی رشد میکند.
ساقهی گیاه ریواس خوردنی است و طعم ترشی دارد. حتما در فصل بهار این گیاه را به صورت نوبرانه خوردید. ریواس برای علاقمندان میوههای ترش بسیار محبوب است.
گیاه بوتهای ریواس سرشار از مواد مغذی است و خواص دارویی دارد. برخی آن را با نام ریباس میشناسند. مردمی که در غرب ایران زندگی میکنند، به آن رواش میگویند.
ما در این مقاله قصد داریم شما را با خواص و روشهای مصرف این گیاه پرخاصیت آشنا کنیم ، پس با مجله دکتر سلامی همراه باشید .
ریواس را چگونه بخوریم؟
جدول عناوین این مطلب
ریواس را در فصل بهار و اوایل تابستان به صورت خام مصرف میکنند. کسانیکه طرفدار طعم ترش هستند، آن را با کمی نمک و آبغوره میل میکنند. در کشورهای اروپایی معمولا ریواس را خام نمیخورند و قبل از مصرف آن را با آب میپزند.
تهیه مربا و دسر هم با استفاده از گیاه ریواس بسیار رایج است. شما همچنین میتوانید آن را با مقداری شکر یا عسل بپزید تا طعم ملس داشته باشد. در مورد مصرف گیاه ریواس، معمولا این سوال مطرح میشود که آیا برگ ریواس سمی است. در جواب باید بگوییم که بله حاوی ترکیباتی سمی است. موقع مصرف حتما برگها را کامل جدا کنید.
شربت ریواس با طعمی شبیه به شربت سکنجبین در خراسان رواج دارد. شربت غلیظ و خوشمزه ریواس، سوغات معروف شهر نیشابور و یک نوشیدنی پرطرفدار برای رفع عطش در تابستان است.
اگر از علاقمندان به دمنوشهای سالم و گیاهی هستید، از خواص دمنوش ریواس غافل نشوید. شما میتوانید این گیاه را به صورت چای، جوشانده و دمنوش هم استفاده کنید.
ریواس سرشار از آنتیاکسیدان و ویتامین است. یک لیوان آب ریواس فواید بسیاری برای سلامتی، فشار و چربی خون دارد. شما میتوانید آب ریواس را با آب مرکبات یا آبغوره ترکیب کنید.
تمام کاربرد ها و خواص ریواس برای بدن ما
جهت بهرهمندي از خواص ريواس حتما لازم نيست آن را بخوريد. ريواس علاوه بر اينكه بر ارگانهاي داخلي بدن تاثير ميگذارد كاربردهاي ويژه ديگري هم دارد؛ از جمله اينكه:
– جهت پاك كردن آثار سوختگي از ظروف، مقداري ريواس را همراه با آب در آنها بجوشانيد. اسيد موجود در ريواس چربيهاي سوخته و چسبيده به ته ظرف را پاك ميكند.
– برگهاي ريواس به دفع حشرات موزي كمك ميكنند.
– مصرف جوشانده ريشه ريواس روي موها باعث طلايي شدن موهاي قهوهاي رنگ ميشود. براي روشن شدن مو همچنين ميتوانيد 50 گرم ريواس را در يك ليتر آب به مدت 30 دقيقه بجوشانيد. سپس اين محلول را صاف كرده و موها را چندبار با آن خيس كنيد.
ماسک ریواس برای برطرف کردن جوشهای چرکى:
پودر گل ریواس را با یک قاشق ماست مخلوط کنید و هفته اى سه بار روى پوست صورت بمالید.
معجون رنگ پريدگی ریواس:
برای رفع پريدگی رنگ صورت آب ريواس؛ آب هويج (زردك) و آب سيب سرخ را به نسبت مساوی با هم مخلوط نمایید و اين نوشيدنی را بنوشید.
لوسیون ریواس برطرف کننده جوش و لک:
ریواس رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود.
ماسک ریواس:
ریواس له شده را با مقدارى سرکه مخلوط نمایید و روى تمام صورت بمالید این ماسک براى از بین بردن کک و مک و جوش هاى چرکى و از بین بردن لک و جاى جوش مفید است.
در چه ظرفی ریواس بپزیم؟
هنگام خريد، ساقههاي جوان و ترد ريواس را انتخاب كنيد. براي آمادهسازي آن نيز بايد ريواس را پوست كنده، خرد كنيد و بشوييد. بهتر است بيشتر از قسمتهاي ترد، نازك و روشن ريواس استفاده كنيد زيرا قسمتهاي سبز و تيرهتر آن كمي به تلخي ميزنند.
قسمتهاي سفتتر آن هم بعد از پخت ريشريش ميشوند و سفت باقي ميمانند. لازم به ذكر است كه ريواس براي پخت به يك جوش كوتاه احتياج دارد و اگر مدت طولاني روي حرارت بماند، له ميشود. به همين دليل بايد آن را در پايان پخت به غذا اضافه كرد. همچنين به دليل اگزالات پتاسيم موجود در آن، بهتر است در ظروف فلزي به خصوص مسي پخته نشود زيرا مس با غذاهاي اسيدي واكنشهاي مضري ايجاد ميكند.
خواص ریواس برای دیابت
فیبر موجود در گیاه ریواس، جذب قند خون را کاهش میدهد و باعث میشود شاخص گلیسمی در افراد مبتلا به قند خون بالا، کاهش پیدا کند. منگنز موجود در گیاه ریواس هم به تنظیم قند خون کمک میکند.
علت بیماری دیابت عدم ترشح انسولین است. این افراد مجبور به استفاده مداوم از داروی انسولین هستند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف ریواس، لوزالمعده را وادار میکند تا انسولین ترشح کند و در نتیجه قند خون کاهش پیدا میکند.
از جمله خواص دارویی ریواس شامل؛ طبیعت آن سرد و مقوی ملین و كرم كش است و لوز المعده را وادار به ترشح انسولین كرده و قند خون را كم می كند. با این حال، هرگز بدون مشورت پزشک، داروی دیابت را قطع نکنید زیرا عوارض جدی بهدنبال دارد.
در کنار مصرف دارو و آزمایشات مکرر، با نوشیدن آب ریواس میتوانید به کنترل بیماری خود کمک کنید.
پنج دستور درماني با ريواس
– براي درمان كمخوني، از ريشه خشك شده ريواس يا شربت آن همراه با غذا استفاده كنيد.
– براي رفع درد، ناراحتي، گاز و نفخ معده 15 گرم پودر ريشه ريواس را براي 20 دقيقه در 300 سيسي آب جوش دم كنيد و قبل از غذا يك استكان از آن بنوشيد.
– براي استحكام استخوانها، ريشه ريواس را همراه با عرق مرزه در روغن كنجد بجوشانيد و بعد از ولرم شدن آن را روي بدن ماساژ دهيد.
– برای بیماری برص ریشه ریواس را بهصورت پودر درآورده با عسل مخلوط کنید و در محل بمالید.
– برای درمان آبله، پیوره و دندان درد، ساقه ریواس را بجوشانید و بهصورت ضماد روی محل قرار دهید. همچنین میتوانید خود ریواس را بجوید.
– برای درمان سرفههای کهنه و زیادی صفرا گرد ریشه ریواس را با لعاب به دانه، بهصورت حبّ درآورده و زیر زبان قرار دهید.
خواص ریواس طب سنتی
ساقه کرفس سرشار از ویتامین کا است و از سلولهای عصبی مغز محافظت میکند. تامین ویتامین کا برای بدن، به پیشگیری از بیماری آلزایمر کمک میکند.
فیبر موجود در ریواس، علاوه بر کاهش قند، باعث کاهش کلسترول بد خون میشود و خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
آنتیاکسیدان لیکوپن، رادیکالهای آزاد را از بدن دور میکند و از جهش و آسیب سلولی پیشگیری میکند. بنابراین میتوان گفت که گیاه ریواس در کاهش خطر ابتلا به بیماری سرطان موثر است.
ریواس طبع سرد و خشکی دارد و به کاهش تب کمک میکند. در دوران سرماخوردگی برای درمان بیاشتهایی از آب خنک ریواس استفاده میشود.
نوشیدن آب ریواس به از بین بردن میکروبها و باکتریهای دهان و دستگاه گوارش هم کمک میکند. برای از بین بردن بوی بد دهان توصیه میشود آب ریواس بنوشید.
ریواس در دوران بارداری نیز مفید است. این گیاه سرشار از ویتامین سی، کلسیم، ویتامین آ و ب است و به سلامت مادر و جنین کمک میکند. در این دوران با مشورت پزشک، میتوانید از مربا، کمپوت، دمنوش و آب ریواس استفاده کنید. گیاه ریواس برای برخی از خانمهای باردار خوب نیست و ممکن است باعث آلرژی شود.
خواص گل ریواس
گل ریواس را به صورت آماده از عطاریها میتوانید تهیه کنید. برخی از افراد از گل آن برای تهیه جوشانده یا دمنوش استفاده میکنند. دمنوش آن به تقویت معده و کاهش یبوست کمک میکند.
یکی از مهمترین فواید گل ریواس برای پوست است. دمنوش گل ریواس را میتوانید برای کاهش پف و سیاهی دور چشم استفاده کنید. برای این کار لازم است دمنوش سرد را به یک پنبه تمیز آغشته کنید و به آرامی زیر چشم بمالید. سعی کنید پنبه را زیاد به چشم خود نزدیک نکنید.
گل ریواس را بجوشانید، بعد از اینکه کاملا سرد شد، چند قطره آبلیموی تازه به آن اضافه کنید. برای از بین بردن لک و جای جوش بسیار مفید است. از گل ریواس برای تهیه انواع پماد رفع سوختگی و جای زخم هم استفاده میشود.
از خواص گل ریواس برای موی سر غافل نشوید. این گیاه خوشرنگ را با حنا و گل بابونه برای چند دقیقه بجوشانید. بعد از اینکه جوشانده کاملا سرد شد، موی سر را با آن بشویید. این ترکیب هم به تقویت ریشه و پیشگیری از ریزش مو کمک میکند و هم بهعنوان یک رنگ طبیعی موی شما را زیبا میکند.
اگر به دنبال بهترین نوشیدنیهای طبیعی برای حفظ سلامت پوست خود هستید
مضرات ریواس
ریواس برای چه کسانی مضر است ؟
از آنجايي كه ريواس داراي مقدار زيادي اكساليك اسيد است (460 ميلي گرم در هر 100 گرم)، زيادهروي در مصرف آن ميتواند باعث آسيب به دستگاه گوارش و كليهها و جلوگيري از جذب كلسيم و منيزيم شود. بنابراين خطر پوكي استخوان را بالا ميبرد. افراد بالغ در روز مجاز به مصرف 10 گرم اكساليك اسيد و كودكان مجاز به مصرف 3 تا 4 گرم از اين ماده هستند.
البته اين ميزان اكساليك اسيد از چند كيلوگرم ريواس به دست ميآيد، بنابراين مصرف متعادل اين گياه نه تنها خطري ندارد بلكه خواص بسيار زيادي را هم به بدن ميرساند. اما مبتلايان به سنگ كليه، ناراحتيهاي مثانه، درد سينه و سرفه بهتر است قبل از خوردن ريواس با پزشك خود مشورت داشته باشند.
مصرف ريواس توسط مادران شيرده نيز ممكن است باعث ايجاد اسهال در نوزادان شود. مبتلايان به نارساييهاي قلبي هم نبايد در خوردن آن زيادهروي كنند زيرا حاوي مقادير قابل توجهي سديم است و باعث افزايش احتباس آب در بدن ميشود. برگ ريواس نيز بهتر است به صورت خوراكي استفاده نشود زيرا حاوي تركيبات سمي براي بدن است.
کلام آخر
ریواس گیاه خوشرنگی است که طعم ترشی دارد و شبیه به گیاه کرفس است. ساقه این گیاه خوراکی است و از آن برای تهیه مربا، شربت، دمنوش و دسر استفاده میشود. آب ریواس خواص بسیاری برای سلامت دارد، زیرا باعث کاهش قند و چربی خون میشود.
مصرف آب ریواس خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را از شما دور میکند. با این حال نباید در مصرف آن زیادهروی کنید. افرادی که مبتلا به بیماری کلیوی، ریوی و مثانه هستند، کودکان و افراد باردار نباید بدون مشورت با پزشک ریواس مصرف کنند.
سوالات متداول:
نوشیدن آب ریواس قند خون را بالا میبرد؟
آب ریواس تولید انسولین را افزایش میدهد، شاخص گلیسمی را کاهش میدهد و به کنترل قند کمک میکند.
آب ریواس برای چه کسانی مناسب نیست؟
بیماران کلیوی، ریوی، افراد مبتلا به ناراحتی مثانه، کودکان و خانمهای باردار بدون مشورت پزشک نباید ریواس مصرف کنند.
آیا ریواس ترکیبات سمی دارد؟
برگهای ریواس ترکیبات سمی دارد و موقع مصرف باید جدا شوند. در مورد ساقه ریواس نگرانی وجود ندارد.