بیماری صرع چیست | شایع ترین علل صرع | آمار صرع در ایران
بیماری صرع چیست ؟
جدول عناوین این مطلب
صرع یکی از شایعترین اختلالات مغزی است که باعث ایجاد تشنج و حملات مکرر میشود و طی آن رفتار، علائم و احساسات غیرطبیعی نظیر از دست رفتن هوشیاری رخ میدهد.
شایعترین علل صرع چیست؟
سابقه خانوادگی: ژنها نقش زیادی در ابتلا به این بیماری دارند؛ تقریباً ۴۰ درصد از موارد صرع به این علت اتفاق میافتد که فرد مبتلا دارای ساختار ژنتیکی خاصی است که احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهد. به عقیده برخی از کارشناسان تنها یک ژن علت ابتلا به صرع نیست، بلکه ممکن است حدود ۵۰۰ ژن در این امر نقش داشته باشد. ا
حتمال ابتلا به این بیماری در افرادی که دارای والدین، خواهر و برادر مبتلا به صرع هستند، بیش از افرادی است که در فامیل درجه یک خود هیچ سابقهای از این بیماری ندارند.
هنوز پزشکان مطمئن نیستند که چگونه این بیماری به اصورت وراثتی منتقل میشود؛ آنها فکر میکنند این امر ممکن است با جهش ژنی موثر بر سلولهای عصبی مغز ارتباط داشته باشد، اما با وجود این جهش، ممکن است هرگز صرع اتفاق نیفتد. بنابراین ساختار ژنتیکی همراه با مواردی مانند ابتلا به یک بیماری دیگر، ممکن است باعث ایجاد صرع شود.
ضربه مغزی یا ضربه به سر: در هر دو صورت حملات ناگهانی ایجاد میشود؛ گاهی اوقات این حملات از بین میرود و در این صورت، میتوان گفت فرد به بیماری صرع مبتلا نیست. ادامه یافتن این حملات، نشانگر این است که فرد به صرع پس از سانحه یا PTE مبتلا شده است. همچنین ممکن است تا مدت زیادی پس از آسیبدیدگی مغز، علائم ابتلا به صرع مشاهده نشود.
بیماریهای مرتبط با مغز: بیشتر موارد صرع در افراد بالای ۳۵ سال به دلیل آسیب مغزی که در اثر سکته مغزی یا حتی بعد از جراحی مغز رخ میدهد، ایجاد میشود. سایر بیماریهای مغزی مانند تومور مغزی، مشکلات رگهای خونی مانند سختشدن شریانهای مغز، سکته مغزی، بیماری آلزایمر و توبروز اسکلروزیس (Tuberous sclerosis) که باعث رشد تومور در مغز میشود نیز درایجاد صرع نقش دارد.
بیماریهای عفونی: بیماریهای ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی نیز به خصوص اگر بهعلت عوامل شایعی مانند ایدز، آنسفالیت ویروسی و مننژیت باشد، منجر به عفونت مغز شده که گاهی اوقات ممکن است زمینه ابتلا به بیماری صرع را فراهم کند.
اختلالات رشدی: این امر میتواند ناشی از نحوه رشد مغز در رحم مادر باشد؛ بعضی اختلالات مانند سندرم داون، اوتیسم، نوروفیبروماتوز که نوعی بیماری ژنتیکی است و باعث رشد تومورهای غیرسرطانی در پوششهای عصبی میشود نیز احتمال ابتلا به صرع را افزایش میدهد.
صدمات قبل یا بلافاصله پس از تولد: بروز هر گونه اختلال در رشد مغز که در رحم مادر یا در اوایل دوران شیرخوارگی اتفاق بیفتد، احتمال ابتلا به صرع را افزایش میدهد. آسیبهای مغزی جنین ممکن است به علل مختلفی مانند وجود عفونت در بدن مادر، تغذیه ضعیف و پایینبودن سطح اکسیژن اتفاق بیفتد.؛ اختلالات مغزی یا نقایص مغزی حین تولد نقش مهمی در ایجاد صرع دارد.
راهنمای خودمراقبتی در صرع
شما با دانلود کردن این pdf راهنمای خود مراقبتی در صرع را دریافت خواهید کرد .
در مورد صرع بیشتر بدانید
درمان حمله صرع
تعداد زیادی از حملات صرع (بین 60 تا 80 درصد) با درمان دارویی و بدون بر جای گذاشتن عارضه خاصی درمان می شوند. در مواردی نیز این حملات نشانه وجود یک مشکل اساسی در روند کارکرد مغز است که در این صورت بایستی بیمار هر چه سریعتر تحت نظر پزشک قرار بگیرد.
معمولا اولین حمله صرع بدون نشانه خاصی بروز پیدا میکند و به همین دلیل معمولا نمیتوان اقدام پزشکی خاصی در رابطه با اولین حمله صرع انجام داد ولی با مراجعه به پزشک و شروع درمان، میتوان از بروز حملات بعدی جلوگیری نمود.
اجتناب از نوشیدن الکل، خواب مناسب ( بین 6 تا 8 ساعت در شبانه روز ) و مصرف به موقع داروها برای پیشگیری از بروز این حملات بسیار مهم است.
توجه داشته باشید که هرگز بدون تجویز پزشک اقدام به مصرف و یا قطع ناگهانی مصرف داروهای خود نکنید
توجه داشته باشید که با توجه به احتمال بروز حمله در هر موقعیتی، شما نبایستی تا پایان دوره درمان رانندگی کنید. هرگز به تنهایی شنا نکنید و زمانی در خانه حمام کنید که حتما فرد دیگری در خانه باشد که اگر خدای نکرده شما دچار حمله شدید بتواند به شما کمک برساند. به خاطر داشته باشید که حتی اگر یک بار دچار حمله صرع شده اید نبایستی بدون تایید نظرپزشک اقدام به رانندگی کنید.
آمار صرع در ایران
صرع در ایران از شایعترین بیماری مغز و اعصاب محسوب میشود و شیوع آن از استاندارد جهانی بیشتراست ، بررسیهای علمی نشان میدهد اکنون نزدیک به یک تا یک و نیم درصد مردم ایران صرع دارند (تقریبا ۸۴۰ هزار نفر از کل جمعیت ایران طبق آخرین آمار ارائه شده که این آمار حاکی از حدود سه برابر بودن بیماران صرعی درایران به نسبت اروپا است. دکتر کوروش قره گوزلی رئیس هیئت مدیره انجمن صرع ایران در این زمینه گفت این آمار نسبت به آمار کشورهای منطقه قابل قبول اما از آمار مبتلایان به صرع در اروپا بیشتر است؛ چرا که به عنوان مثال در نروژ تعداد مبتلایان به صرع حدود نیم درصد و در انگلستان کمتر از نیم درصد کل جمعیت کشور است .
بدنامی با صرع
متاسفانه در سرتاسر جهان افرادی که دچار صرع هستند بدنامی را تجربه میکنند. این وضع از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بر این افراد تأثیر میگذارد. در هند و چین، صرع به عنوان توجیهی برای ازدواج نکردن استفاده میشد.
مردم بعضی مناطق هنوز بر این باورند افرادی که دچار صرع هستند نفرینشدهاند. در تانزانیا، همانند نقاط دیگر آفریقا، صرع به تسخیر فرد توسط ارواح شیطانی، جادوگری یا مسمومیت ربط داده میشود و اکثر مردم فکر میکنند این بیماری واگیردار است، گرچه هیچ مدرکی برای اثبات این موضوع وجود ندارد. قبل از سال ۱۹۷۰، در انگلیس قانونی وجود داشت که بر اساس آن افراد دارای صرع نمیتوانند ازدواج کنند. این بدنامی باعث میشد افرادی که دچار صرع هستند این موضوع که آنها دچار تشنج میشوند را انکار کنند.
کمک به فرد گرفتار حمله صرع
بیشتر حملات صرع کمتر از سه دقیقه طول می کشند، اما همین زمان اندک هم برای کسی که دچار حمله شده بسیار طولانی به نظر میرسد. اگر فردی در کنار شما دچار حمله صرع شد هرگز دست پاچه نشوید.
توجه داشته باشید که فرد دچار حمله معمولاً غش کرده و روی زمین میافتد. اگر قبل از افتادن فرد، متوجه این حالت شدید، او را به آرامی روی فرش، تشک، مبل یا یک جای نرم دراز کنید. طراف بیمار را از صندلی، میز یا هر جسم دیگری خالی کنید. زیر سر بیمارحوله، بالش، یا دست هایتان را قراردهید تا در اثر تشنج، سرش دچار آسیب نشود. برای سهولت در تنفس بیمار، سر او را به عقب بخوابانید تا گردنش به حالت کشیده در آید. برخلاف باور عامه، نیازی نیست دستمال یا وسیله ای بین دندان های بیمار قراردهید.
گرفتگی ماهیچه های آرواره بیماری که دچار تشنج میشود موجب میشود او دندان هایش را به هم فشاردهد و تلاش شما برای باز کردن دندان های بیمار ممکن است موجب شود که انگشت شما را گاز بگیرد. از طرف دیگر هم گاهی قرار دادن یک وسیله سفت بین دندان های بیمار میتواند موجب شکسته شدن دندان های بیمار شود.
منقبض شدن ماهیچه های آرواره و فشردن دندان ها شاید کمی روی زبان بیمار فشار وارد کند که در نتیجه میتواند موجب خونریزی شود اما نترسید، توجه داشته باشید که محل این خونریزی به مرور خوب میشود اما شکستگی دندان بیمار تا همیشه با او خواند ماند.
زمانی که حمله بیمار تمام شد او را به سمت چپ بخوابانید تا ترشحات دهانش به به درون شش ها نریزد.
همچنین شما دوستان برای اطلاع از بیماری ها و دارو ها این دسته بندی را دنبال کنید و به اطلاعات عمومی خود اضافه نمایید .